Ohjeet jahteihin osallistuville

Luvanvaraista hirven ja valkohäntäpeuran metsästystystä säätelevät monet lait ja säännöt. Lupaprosessit alkavat jo keväällä, jolloin metsästyksenjohtajat hakevat seuroilleen pyyntilupia. Kesällä on hyvää aikaa ja suotavaa käydä ampumaradalla harjoittelemassa, ja syksyllä ennen kauden alkua vielä käydä tarkistamassa ase kohdalleen. Kesän ja alkusyksyn aikana on myös ampumakokeiden suorittamisen aika. Yleensä kesäkokouksen jälkeen on hirviseurueen järjestäytymiskokous, jossa käsitellään luvat, metsästyksen säännöt ja ohjeet, sekä aloitetaan ilmoittautuminen hirvi- ja peuraporukkaan. Porukkaan pääsee kun metsästyskortti ja ampumakoe on voimassa. Sopiva rohkeus ja maltti katsotaan metsästyksessä eduksi, luonnon ja riistan kunnioitus kuuluvat myös metsästäjän perustaitoihin. Lisätietoja metsästyksenjohtajilta.

Ohjesääntö

Hirven metsästys

Norolan metsästyseurassa on pitkät perinteet hirvenmetsästyksessä. Jahtiin päästään vuosittain lokakuun alkupuolella. Joskus metsän Tapio on suonut metsästysonnea paremmin ja luvat saatu käytettyä jo marraskuussa,  toisinaan jahti on venynyt vuodenvaihteeseen saakka. Syksyn ja talven jahteihin on Riistakeskus myöntänyt vajaat 42 000 hirvenkaatolupaa, josta noin reilu 20 seuramme alueelle. Vuosittain hirviporukkaamme ilmoittautuu noin 60-80 hlöä, mutta jahtipäivien jakauduttua myös arkipäiville, paikalla on yleensä noin 30-40 innokasta metsästäjää.  Porukassa on hyvä talkoohenki, seurueen kaikki jäsenet osallistuvat aktiivisesti talkoisiin, jotta arvokkaat lihat saadaan metsästä pöytään sujuvasti. Lisätietoja hirven metsästyksenjohtajalta.
 
 
 
 

Peuran metsästys

PEURAN METSÄSTYSTÄ EI JÄRJESTETÄ KAUDELLA 2023-24.

Seuramme alueella esiintyy myös valkohäntäpeuroja. Kanta on kasvanut sen verran, että peuran metsästys on voitu varovaisesti aloittaa. Seurassa on erikseen peuranmetsästysporukka, johon voi ilmoittautua syksyllä ennen kauden alkua.

PEURAN METSÄSTYSOHJE 2022

 • Peuran metsästys alkaa kyttäysjahtina 1.9., jota jatketaan tarvittaessa kauden loppuun saakka.
  Syyskuun lopusta alkaen voidaan järjestää seuruejahteja, joista ilmoitetaan aina erikseen seuran sivulla ja peura Whatsapp -ryhmässä.
 • Käytettävissä on 15 lupaa, joista vasoja noin 50 %. Aikuisista 50 % tulee olla naaraita. Metsästys voidaan myös lopettaa kesken kauden, jos havaitaan että kanta ei kestä verotusta.
 • Kyttäysluvan kesto 1 vrk, henkilökohtaisen luvan saa ensisijaisesti soittamalla metsästyksen johtajalta. Turvallisuussyistä mainittava kyttäys alue. 
 • Kyttäämällä luvallista ampua vain saman vuoden vasoja.
  Kyttäämällä saaliskiintiö 1 vasa/jäsen/kausi.
  Vasallinen naaras on aina rauhoitettu. Isot urokset pyritään rauhoittamaan metsästykseltä ainakin kiima-ajan yli. Erityisesti harvemman kannan alueella harkitsematon valtapukin kaato voi johtaa peurojen häviämiseen alueelta.
 • Kyttäämällä saadun saaliin ampuja vastaa itse saaliin jatkokäsittelystä. Ampujan tulee tehdä lain vaatima saalisilmoitus Oma riistaan ja metsästyksen johtajalle heti kaadon jälkeen. Seuruejahdissa saatu saalis jaetaan erillisellä ohjeella osallistujioen kesken.
 • Ruokintapaikan perustamiseen ja riistakameralla kuvaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
 • Henkilökohtaisen kyttäysluvan ottaja saalista saatuaan maksaa peuraluvan seuran tilille 7 vuorokauden kuluessa. Lupien hinnat: vasa 8 €, aikuinen 17 € .
 • Ampumakoe oltava suoritettuna luotiaseella ja jousella metsästettäessä. Seuran jäsenmaksu ja peuramaksu 20 € oltava suoritettuna 28.8.2022 mennessä seuran tilille FI23 5271 0450 4877 08.

Metsästyksenjohtaja Manne Peltonen 0503659344 
Varajohtaja Juha Halinen 0440575678
Varajohtaja Veijo Hämäläinen 040 1291815